Ahad, 9 Mei 2010

Sabah : Gejala maksiat remaja meruncing?

·GEJALA maksiat di kalangan remaja perempuan dan lelaki yang membabitkan penuntut-penuntut beragama Islam di beberapa buah sekolah menengah daerah Sandakan, termasuk orang dewasa semakin meruncing.
Perbuatan mereka ini bukan sekadar menjatuhkan maruah dan martabat Islam, bahkan telah mencemarkan nama baik kesucian Agama Islam.
Terdapat beberapa taman peranginan yang telah dikenal pasti dan dicap sebagai tumpuan sarang maksiat tempat mereka melakukan zina dan sebagainya dengan pasangan masing-masing di siang hari mahupun sebelah malam.
Antaranya ialah Taman Chong Thien Vun Bukit Bendera, Taman Peranginan Indah Jaya, Taman Grand View, Taman Tun Razak, Tembok Jalan Pantai termasuk Taman Tangga Seribu,” kata Hj Awang Japar @ Omar Naib Ketua Bahagian USIA Sandakan.
“Yang menghairankan, kenapa para ibubapa mereka begitu mudah melepaskan anak-anak gadis mereka bekeliaran pada siang dan malam hari tanpa rasa bimbang kalau anak-anak gadis mereka diapa-apakan seperti dirogol dan diperkosa oleh lelaki yang tidak bertanggungjawab,” kata Hj Awang yang kecewa dengan sikap ibu bapa yang gagal mendidik anak mereka sehingga terjemak dengan amalan yang kurang sihat.

                    sibuk cilok duit rakyat,maksiat semakin berleluasa

Kata Haji Awang, beliau malu dengan bangsa lain yang tidak seagama dengannya, sewaktu mereka melakukan perkara yang tidak senonoh secara terang-terang tanpa berselindung bercumbu-cumbuan di khalayak ramai seperti yang terdapat di tembok Jalan Pantai sekarang ini.
“Boleh dikatakan saban petang dan saban malam mereka tidak lagi mengenal mahgrib mahupun malam jumaat mereka melakukan maksiat dengan sewenang-wenangnya sahaja tanpa rasa segan silu dengan perpakaian menutup aurat bertudung kepala pula tetapi perangai masha Allah, Nahuzubllah Minzalik,” ujar Hj Awang lagi.
Sesiapa sahaja tidak dapat menafikan sambung Hj Awang kerana Daerah Sandakan kini seolah-olah seperti negara barat terutama apabila anak-anak gadis remaja berpakaian menjolok mata, dedah sana, dedah sini sehingga mengghairahkan lelaki apabila melihat cara mereka berpakaian itu.
Sebagai hamba Allah dan umat Islam, Haji Awang saya mengecam dan mengutuk perbuatan di kalangan remaja Islam yang telah mencemarkan nama baik dan kesucian Agamah Islam
Kata Hj Awang lagi, adalah mustahil pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Sabah (JHEAINS) Sandakan tidak mengetahui langsung atau sengaja membuta tuli tentang hal ini, sedangkan salah satu tempat dan lubuk terbesar di mana tempat para remaja melakukan maksiat terang-terang di hadapan mata iaitu di tembok sepanjang jalan pantai, dan termasuk di lorong-lorong belakang bangunan Gentingmas Mall di pusat bandar ini.
Katanya lagi, bagi para remaja lelaki yang tergolong daripada anak orang berada, mereka membawa pasangan masing-masing untuk melakukan zina di hotel-hotel berhampiran.
Sementara itu, kata Hj Awang lagi, bagi remaja lelaki golongan miskin yang tidak berkemampuan menyewa hotel atau rumah tumpangan mereka juga berpeluang membawa pasangan masing-masing di tepi-tepi hutan belukar yang beralaskan surat khabar di taman-taman bunga berhampiran.
“Masyarakat Islam di daerah ini sering bertanya-tanya dan ingin tahu dengan terperinci apa kah fungsi-fungsi sebenar jabatan agama khususnya JHEAINS itu, bukankah JHEAINS kini mempunyai anggota unit penguatkuasa pencegah maksiat, mana sudah perginya semua unit-unit itu? Persoalan sebegini yang sering diluahkan oleh masyarakat Islam setempat di sini,” jelasnya
“Hampir 90 peratus perbuatan maksiat di daerah ini adalah melibatkan kalangan remaja Islam seperti yang saya katakan awal-awal tadi, mereka melakukan perbuatan yang terkutuk ini di khalayak ramai mereka tidak malu dengan orang yang ada disekeliling mereka,” tegas Haji Awang lagi.
Dalam hal ini, kata Haji Awang, beliau tidak boleh menyalahkan ibubapa semata-mata kerana anak-anak perempuan mereka yang masih belajar di sekolah menengah cukup bijak menipu ibupaba mereka
Misalnya, kalau anak-anak gadis mereka yang hendak berjumpa dengan teman lelaki di satu-satu tempat, mereka beri alasan kepada kedua ibubapa kononnya pergi ke Perpustakaan untuk ulang kaji pelajaran. Sebenarnya ini satu tipu muslihat sahaja yang sebenarnya mereka pergi ke taman-taman berasmara dengan pasangan masing-masing.
“Saya berani mengatakan dalam empat buah taman yang telah dikenal pasti sebagai tumpuan sarang maksiat kalau dihitung air mani mereka yang bertaburan di taman-taman tersebut, kalau dikumpul mungkin ada empat baldi dalam satu malam,” jelas Hj Awang yang jengkel dengan sikap remaja Islam.
Ini terbukti kata Hj Awang, para pekerja yang menjaga taman-taman tersebut saban hari marah dan melenting akibat perbuatan para remaja yang melakukan zina di kawasan-kawasan taman tersebut kerana bukan saja kondom-kondom yang bertaburan, bahkan termasuk kertas-kertas tisu bertaburan di sana sini
Dalam konteks ini para ibubapa harus memainkan peranan penting mendidik anak-anak gadis mereka jangan terlalu memanjakan sangat, didik mereka dengan sempurna dalam pendidikan agama dengan secukupnya agar mereka tidak mudah terjebak perkara-perkara yang dimurkai oleh Allah.
“Pastikan ke mana arah tuju anak-anak kita sebab mereka adalah aset kepada negara, bagi mereka yang berakhlak mulia mereka pasti di suatu hari nanti kelak akan menjadi dan bakal mengganti pemimpin negara yang ada sekarang,” tegas Haji Awang.
Sementara itu, Hj Awang menegaskan, jika kakitangan JHEAINS tidak mencukupi untuk Menguatkuasa Undang-Undang atau Mencegah Maksiat, jabatan tersebut boleh melantik beberapa orang yang berkebolehan untuk menjadi anggota unit tersebut secara sambilan untuk membatu memantau dan membanteras gejala ini.
Kata Hj Awang lagi, pihak JHEAINS hanya aktif dan sibuk membuat tangkapan di sana sini hanya musim bulan Ramadan sahaja itu memang tidak dapat dinafikan contohnya makan di khalayak ramai, berkalwat, perjudian itu saja lepas hari raya lenyap begitu saja.
Oleh: SHAIMON S JUMADI (sabahkini)

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails